Jacques Tati Programma in Amsterdam en Den Haag

In het kader van de heruitbreng klassieker Les vacances de Monsieur Hulot (vanaf 22 juli) en de première van de op een scenario van Tati gebaseerde indrukwekkende animatiefilm The Illusionist (vanaf 22 juli) organiseert The Movies een special Jacques Tati-programma.

Regisseur en acteur Jacques Tati maakte in totaal slechts zes lange films maar ging de geschiedenisboeken in als een van de meest invloedrijke personen uit de Franse filmgeschiedenis. Hij is ook een van de weinigen die een heuse bedevaarttraditie wist op te roepen, zowel naar de locatie van zijn bekendste film, Les vacances de Monsieur Hulot (Saint Marc-sur-Mer), als naar de locatie van zijn eerste film, Jour de fête (Sainte-Sévère-sur-Indre). In dit laatste dorpje werd in 2009 nog een museum geopend ter ere van Tati. In al Tati’s films zijn elementen te ontdekken van spot met vooruitgang en modernisering. In Mon oncle en in het financieel geflopte Playtime zou hij dat tot in het absurde doorvoeren, in Jour de fête is hij nog wat ambivalent.

Zie voor meer informatie The Movies, Haarlemmerdijk 161, Amsterdam

Ter gelegenheid van de zomerse heruitbreng van Les vacances de monsieur Hulot en de langverwachte première van The illlusionist, de animatiefilm waarin Sylvain Chomet monsieur Hulot – alias Tati – opnieuw tot leven wekt, presenteert Filmhuis Den Haag een mini-retrospectief van Tati met nog drie speelfilms van zijn hand, inclusief een intrigerende voorstudie die getoond wordt als voorfilm van Jour de fête.

Vanaf heden is in Filmhuis Den Haag een kleine tentoonstelling van Tati-affiches, filmfoto’s, kranten- en tijdschriftartikelen, boeken en dergelijke uit het eigen archief te zien, op de 1e verdieping waar normaliter het restaurant zit.

Meer informatie Filmhuis Den Haag

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in film, gezond verstand en getagged met . Maak dit favoriet permalink.