Getijdenboek van de hertog van Berry

The Metropolitan Museum of Art organiseerde een aantal activiteiten rond de hertogen van Berry en Bourgondië (van het Huis Valois). Meer in het bijzonder over de liturgische gebruiken rondom dood en begrafenis.

Chantre soutenant un livre ouvert de ses deux mains

Zo was daar de tentoonstelling over de beeldengroep van rouwenden bij de graftombe van Jan zonder Vrees en zijn vrouw Margareta van Beieren. (Zie rechts een van de tachtig beelden.) Maar ook over de Belles Heures, het getijdenboek van Jan van Berry, rijk geïllustreerd met miniaturen van de Gebroeders Van Limburg.

Kom tot een dieper begrip door onderstaande lezing van Richard Porterfield over de Belles Heures, waarin hij de geschiedenis van de hertogen van Berry en Bourgondië en de liturgische gebruiken samenweeft met het gezongen gregoriaans. Met medewerking van de Schola Cantorum van Mannes College. De Belles Heures zijn overigens afkomstig uit het Musée Condé. De beeldengroep is geleend uit het Musée des beaux-arts in Dijon.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in boek, Christendom, geschiedenis, lezing, liturgie, muziek, zingen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.