Henk van Gelre – Mijn herwaardering van waarden

Nu bij De Slegte van € 25,95 voor € 9,99. Een geestelijke autobiografie van Henk van Gelre (H.Th.M. Jansen), journalist en voormalig hoofdredacteur van De Gelderlander.

Robert Lemm: Herwaardering is een met grote gedrevenheid geschreven levenswerk over de geestelijke geschiedenis van katholiek Nederland. Een mijlpaal. Het eerste hoofdstuk alleen al bestrijkt driehonderdvijftig jaar in vogelvlucht om uit te monden in het rijke Roomse leven tot aan de Tweede Wereldoorlog. Volgende stukken zijn gewijd aan de katholieke sleutelfiguren Pieter van der Meer de Walcheren en Léon Bloy. De laatste helft van het boek gaat over Henry Miller en, vooral, de voornoemde Nietzsche. Hoe Van Gelre het geloof in God verliest om het geloof in het Leven te vinden, is de rode draad. Het belangrijkste voor katholieke Nederland nu lijkt me de rehabilitatie van Gerard en Henri Bruning, en in mindere mate ook die van de priester Wouter Lutkie. Zonder meer een waagstuk, omdat deze grote katholieken zijn getekend door een oorlogsverleden dat ons bekrompen moralistische landje nog altijd in de greep houdt. Eenmaal fout (hoe gering ook), blijft fout. Alleen al het feit dat Van Gelre het heeft aangedurfd de grootsheid los te kopen uit de kleinzielige verdrukking, maakt Herwaardering tot een absolute must.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in boek, filosofie, geschiedenis en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.