Armeniërs: oude christenen in een jong land

Psalmen en cantieken, 14e eeuw. Miniatuur van David die een instrument bespeelt.

De hoogtepunten uit de collectie Armeense handschriften en gedrukte boeken van de Leidse universiteitsbibliotheek zijn vanaf 7 mei 2010 te bezichtigen.

Over de tentoonstelling.

Aan de hand van de kleurrijk geïllustreerde materialen, van 10e eeuws handschrift tot modern woordenboek, krijgt u een stukje geschiedenis van de Armeniërs mee. De tentoonstelling verhaalt onder meer over de ontdekking van het Armeens door Europese geleerden en over de Armeense diaspora in Europa vanuit het perspectief van de boekdrukactiviteit in Amsterdam en Venetië. (Meer info hier)

Over de collectie.

Verzameling van ca. 70 Armeense handschriften uit de 10e tot de 19e eeuw AD met Bijbelteksten, exegese, heiligenlevens, psalmen en hymnen. Veel van de handschriften zijn geïllumineerd en geïllustreerd. Het merendeel van deze handschriften werd in 1906 gedoneerd door de Britse geleerde James Rendel Harris (1852-1941), specialist op het gebied van het vroege christendom. Harris was in 1903 gevraagd als hoogleraar in Leiden, maar bedankte. Drie jaar na de schenking ontving hij een eredoctoraat van dezelfde Universiteit. (Bron)

De vier Evangelies, 16e eeuw. Heilige Johannes de Evangelist.

Bekijk ook de online tentoonstelling.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in boek, Christendom, geschiedenis, tentoonstelling en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.